Hur går en försäljning till?

En av våra mäklare kommer hem till er och går igenom bostaden och kommer då överens om ett försäljningspris. Redan då går vi igenom skattekonsekvenser, kostnader för lösen av lån, allt för att ni ska få en bild av hur mycket som blir över efter försäljningen, vi skriver ett förmedlingsuppdrag där vi har avtalat om kostnader och uppdragets längd.

Nästa steg är ta fram ett säljande material. Vi kommer ut och fotograferar huset, tar fram tomtkarta, ritningar m.m. och därefter sammanställer materialet i en objektbeskrivning, dels i broschyrform och även digitalt. Efter ert godkännande startar försäljningen. Vi lägger ut det på Internet (Hemnet, Bovision och vår egen hemsida). Vi skyltar upp objektet och sätter ut det i skyltfönster. Bearbetning av kundregister, annonsering, sociala medier, Instagram, Facebook mm.

Inför visning kommer ni få råd av oss vad som är bra att tänka på. Oftast lägger vi ut ett par allmänna visningar men även brukar individuella visningar förekomma. Bearbetning av spekulanter sker och när köparen är framme och alla är överens skrivs ett kontrakt, ni får en handpenning på 10% av köpeskillingen. Vid tillträdet träffas vi oftast på vårt kontor.

Besiktning och försäkring

Som säljare kan man välja att göra en besiktning innan försäljning och även försäkra sig mot s.k. dolda fel. En besiktning som spekulanten tar del av vid visning är oftast väldigt uppskattat och i de flesta fallen underlättar försäljningen. Observera att det är inget krav att säljaren utför detta.

Du som säljer en fastighet har skyldighet att ersätta din köpare för dolda fel som upptäcks inom 10 år efter tillträdelsedagen! Ett dolt fel kan vara allting från konstruktionsfel och skadedjur till mögel och fuktskador, och kan resultera i stora kostnader som du som säljare kan bli skyldig att betala.

Willis har i samarbete med ledande fastighetsmäklarföretag utvecklat en Försäkring för säljare. Försäkringen tar (med vissa undantag) över säljarens 10-åriga betalningsskyldighet . Försäkringen omfattar även utrednings- och rättegångskostnader i tvister med köparen ? oavsett om det visar sig vara ett dolt fel eller inte. Försäkring för säljare förutsätter att en besiktning redan gjorts. Försäkring och besiktning innebär en tryggare och lugnare process för både köpare och säljare. Köparen kan dessutom känna extra trygghet i vetskapen om en likvid och professionell motpart samt snabb skadereglering om en skada skulle anses vara ett dolt fel, vilket kan gynna ett köp.

Energideklaration

När en byggnad säljs ska det finnas en energideklaration, undantaget fritidshus och byggnader som är mindre än 50 kvadratmeter. Energideklarationen ska ge den som funderar på att köpa bostad en möjlighet att snabbt och enkelt få en bild av hur mycket energi som går åt till uppvärmning, komfortkyla och tappvarmvatten. Energiprestandan mäts i antal kilowattimmar per kvadratmeter och år.

Flytt och städ

Ingen ska påstå att det inte är mycket att tänka på och ordna med i samband med en flytt! En del saker kan därför vara sköna att få hjälp med, allra helst tunga och tidskrävande uppgifter såsom städning och bärhjälp. Flyttstädning kräver en väldigt noggrann genomgång av huset, något man uppskattar när man tar över sitt nya boende men som många gånger känns övermäktigt när man ska flytta därifrån. Det finns många firmor i branschen, vi har ett par företag som vi varmt kan rekommendera då de fått många lovord från våra tidigare kunder.

DEKLARATION VID FÖRSÄLJNING

När du sålt din bostad är du skyldig att deklarera. I vår mäklartjänst ingår deklarationshjälp. Vi upprättar alla bilagor som krävs, hjälper till med beräkning av uppskov, skatteuträkningar e t c, och är även behjälpliga vid förfrågan från skattemyndigheten.

DUBBEL BOENDEKOSTNADSFÖRSÄKRING

Köper ni ett hus innan ni sålt er nuvarande bostad kan vi erbjuda en försäkring som ersätter er för era kostnader för ert nuvarande boende. Det går att försäkra sig i 3 alternativt 6 månader, viktigt att tänka på är att tiden börjar inte löpa förrän efter 4 månader från man har börjat marknadsföra sin bostad. Jag förklarar gärna närmare, hör av er om ni har funderingar.